Ο κ. Κώστας Σωτηρόπουλος δίνει κατά καιρούς συνεντεύξεις στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, τόσο στην τηλεόραση όσο και στο ραδιόφωνο.

Εδώ σας παρουσιάζουμε δειγματοληπτικά συνεντεύξεις του κ. Κώστα Σωτηρόπουλου στο askmen και vice για το λειτούργημα του ντετέκτιβ που υπηρετεί με αφοσίωση.

Bullying: Πώς να το εντοπίσεις και να το αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά

Τα πάντα για τον εκφοβισμό. Ρωτήσαμε τους ειδικούς και έχουμε όλες τις απαντήσεις

Τα τελευταία χρόνια ένας νέος όρος έχει μπει στη ζωή μας και ιδίως, σε εκείνη των γονέων. Το bullying, ή αλλιώς εκφοβισμός, έχει απασχολήσει ήδη γονείς, παιδιά αλλά και παιδαγωγούς αποδεικνύοντας πως ενώ είναι καινούργιος όρος, στην πραγματικότητα υπάρχει πολλά χρόνια τώρα.
Ως bullying ορίζεται η επιθετική συμπεριφορά -σωματική, λεκτική, ψυχολογική ή και κοινωνική- και που εκδηλώνεται σκόπιμα, απρόκλητα και επαναλαμβανόμενα ενώ κρούσματά του έντοπίζονται στο σχολείο, στον εργασιακό χώρο αλλά και στο ίντερνετ. Σύμφωνα με την ψυχολογία, σκοπός της είναι η επιβολή του ατόμου που ασκεί τη βία σε αυτούς που την υφίστανται, ως επιβεβαίωση της δύναμης και της εξουσίας του.

Το bullying, άρα, δεν σταματά μονάχα στο σχολικό προαύλιο ενώ δεν είναι απαραίτητο να γίνεται μεταξύ ανηλίκων. Μπορεί να αφορά ένα παιδί και ένα ενήλικο ή ακόμα να υφίσταται μεταξύ δύο ενηλίκων.

Ως ενήλικας και γονιός, αν υποψιάζεσαι πως το bullying αρχίζει να επηρεάζει και τη δική σου ζωή, να ένα ένα τα βήματα για το αντθμετωπίσεις αποτελεσματικά και σωστά:

  1. Παρατήρησε τις αλλαγές στη συμπεριφορά του. Μερικές ενδείξεις είναι οι εξής: Αν κάποιο παιδί είναι συνήθως ήρεμο και ξαφνικά αρχίσει να γίνεται επιθετικό, αν δεν τρέφεται και δεν κοιμάται φυσιολογικά, αν αποφεύγει (ή θέλει να αποφεύγει) το σχολείο ή αν κλείνεται στον εαυτό του. Σε γενικές γραμμές αν η συνηθισμένη του συμπεριφορά αλλάξει ξαφνικά, υπάρχει περίπτωση να είναι λόγω μίας αρνητικής κατάστασης στο περιβάλλον του σχολείου.
  2. Ζήτησε βοήθεια. Αν δεις αλλαγές στην συμπεριφορά του παιδιού, προσπάθησε να προσδιορίσεις την αιτία συζητώντας αρχικά με το παιδί. Επειδή ωστόσο η ψυχολογία όσων βιώνουν bullying είναι ευαίσθητη, μπορείς να ζητήσεις τη βοήθεια κάποιου παιδοψυχολόγου προκειμένου να προσεγγίσεις το ζήτημα με σωστό για το συγκεκριμένο παιδί τρόπο. Ακόμα, για να διαπιστώσεις αν όντως το παιδί υφίσταται μία βίαιη κατάσταση καλό θα ήταν να ζητήσεις τη βοήθεια κάποιου ιδιωτικού ερευνητή που θα φροντίσει να διευλεκάνει την κατάσταση και να παρέχει σημαντικές γνώσεις.
  3. Αφότου διαπιστωθεί περιστατικό bullying είναι αναγκαίο να απευθυνθούν οι γονείς αλλά και το παιδί σε μια ομάδα ειδικών (πχ. παιδοψυχολόγος, γιατρό κτλ ανάλογα με την περίπτωση) προκειμένου να διασφαλιστεί η σωματική, ψυχική και συναισθηματική υγεία του παιδιού αλλά και να αποφευχθεί κάποιο νέο περιστατικό.
  4. Ανάλογα με την περίπτωση, ίσως κριθεί αναγκαία η απομάκρυνση του παιδιού από τον χώρο ή την ομάδα που υφίσταται bullying ενώ αν αυτό συμβαίνει μέσω του ίντερνετ συνιστάται η χρήση λογισμικών ασφαλείας έτσι.

Συζητώντας με τον ιδιωτικό ερευνητή Κώστα Σωτηρόπουλο ανακαλύψαμε μερικά ακόμα πολύ σημαντικά tips για την σωστή και ασφαλή αντιμετώπιση του bullying:

-Έχε στο νου σου ότι ακόμα και ένα ενήλικο άτομο μπορεί να είναι πηγή εκφοβισμού για ένα παιδί (πχ. ένας δάσκαλος ή μια νταντά)

-Είναι σημαντικό να εξακριβώνεται αν όντως υπάρχει κρούσμα εκφοβισμού και μάλιστα με διακριτικό τρόπο έτσι ώστε να μην υπάρχει ρήξη της εμπιστοσύνης του παιδιού στους γονείς.

-Πέρα από τον ιδιωτικό ερευνητή που θα διαπιστώσει το κρούσμα, είναι αναγκαία και η συνεργασία με έναν παιδοψυχολόγο ή και με άλλους ειδικούς. Συγκεκριμένα, ο κύριος Σωτηρόπουλος συνεργάζεται με μία ομάδα ειδικών (παιδοψυχολόγους, ειδικούς ηλεκτρονικού εγκλήματος κτλ) που πολλές φορές παρέχουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στις περιπτώσεις που το έχουν ανάγκη.

Ευχαριστούμε πολύ τον ιδιωτικό ερευνητή Κώστα Σωτηρόπουλο για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας έδωσε (τηλ. 6932444425).


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΣΤΑΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ vice

Συνέντευξη ντετέκτιβ στο vice

 Τι Υποθέσεις Αναλαμβάνει ένας Ιδιωτικός Ντετέκτιβ στην Ελλάδα;

Πλήρες άρθρο

Θυμάμαι πως, όταν ήμουν μικρός, ήθελα να γίνω πράκτορας του FBI ή ντετέκτιβ. Όπως καταλαβαίνετε όμως, δεν τα κατάφερα. Δεν ξέρω, πάντα με ενθουσίαζε η ιδέα να ψάχνω για εξωγήινους στη μέση του πουθενά, όπως ο Mulder στο X-Files, να κυκλοφορώ στους σκοτεινούς δρόμους της πόλης εξιχνιάζοντας εγκλήματα, σαν τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο, ή έστω, τον Αστυνόμο Μπέκα. Άντε στην τελική, να ήμουν ιδιωτικός ντετέκτιβ σαν τον Sherlock Holmes. Τα χρόνια πέρασαν, αλλά ο ενθουσιασμός μου όσον αφορά τα εν λόγω επαγγέλματα δεν έχει μειωθεί. Κι αφού δεν κατάφερα να ακολουθήσω αυτόν τον δρόμο, αποφάσισα να δω πως είναι η ζωή για έναν ιδιωτικό ερευνητή στην Ελλάδα του 2016.

Θέλοντας να λύσω όλες μου τις απορίες, επισκέφτηκα τον Κώστα Σωτηρόπουλο, ιδιωτικό ερευνητή, στο γραφείο του στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για έναν άνθρωπο με πολύ μεγάλη εμπειρία στον χώρο μιας και υπηρετεί το επάγγελμα εδώ και περίπου 26 χρόνια. Για την επόμενη ώρα, κάναμε μια άκρως ενδιαφέρουσα κουβέντα σχετικά με τη φύση της δουλειάς του αλλά και το πως είναι να είσαι ντετέκτιβ στη χώρα μας.

VICE: Ως ιδιωτικός ερευνητής, τι είναι αυτό που κάνετε;
Κώστας Σωτηρόπουλος: Αναλαμβάνω το κομμάτι της έρευνας το οποίο θα πρέπει να στοιχειοθετηθεί και να δρομολογηθεί, είτε σε δικαστική διαμάχη, είτε σε προσωπικό επίπεδο, ώστε να μπορέσει να πάρει κάποιος συγκεκριμένες απαντήσεις. …

Δείτε το πλήρες άρθρο στο vice


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ

ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΣΤΑΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ askmen

Συνέντευξη ντετέκτιβ στο askmen

Πώς θα καταλάβεις αν η σύντροφός σου σε απατά

Ένας επαγγελματίας ντετέκτιβ απαριθμεί τα 10 αλάνθαστα σημάδια που δείχνουν ότι κάτι τρέχει (και είναι σοβαρό)

Πλήρες άρθρο

askmen ΑΠΙΣΤΙΑ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΚΩΣΤΑΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

askmen ΑΠΙΣΤΙΑ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΚΩΣΤΑΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η απιστία είναι ένα θέμα που απασχολεί την ανθρωπότητα από την αυγή του πολιτισμού, που παραμένει επίκαιρο ακόμη και στις ημέρες μας και το οποίο στοιχηματίζουμε ότι θα εξακολουθήσει να απασχολεί την ανθρωπότητα και στο μέλλον.

Βλέπεις, είτε μας αρέσει, είτε όχι, το επονομαζόμενο «κέρατο» αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των ανθρωπίνων σχέσεων, μολονότι και αυτό – όπως και τόσα άλλα πράγματα γύρω μας – υποπίπτει σε «μόδες» και «τάσεις». «Την τελευταία δεκαετία -από το 2006 και μετά, δηλαδή- αυτές που απιστούν περισσότερο σε μια σχέση είναι οι γυναίκες» αναφέρει ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Κώστας Σωτηρόπουλος. «Το γεγονός αυτό δεν οφείλεται μόνο στη χειραφέτηση του ασθενούς φύλου – κάτι που είναι απολύτως θεμιτό – αλλά σε μια κακώς εννοούμενη “μόδα” που έχει επικρατήσει τελευταία, λόγω των προτύπων που προβάλλονται από τα Μέσα.

Δείτε το πλήρες άρθρο στο askmen