Κυβερνοεγκλήματα : Αυστηρότερες ποινές ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο

Κυβερνοεγκλήματα : Αυστηρότερες ποινές ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο

Εγκρίνοντας την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με 541 ψήφους υπέρ και 91 κατά, το Ευρωκοινοβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» για τη θέσπιση μεγαλύτερων ποινών για τα κυβερνοεγκλήματα. Τα κράτη-μέλη έχουν διορία δύο ετών να προσαρμόσουν ανάλογα τις εθνικές τους νομοθεσίες, αυστηροποιώντας έτσι την αντιμετώπιση των δραστών των κυβερνοεπιθέσεων.

Μεταξύ άλλων, η απόφαση προβλέπει φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών για όσους προσπαθήσουν να υποκλέψουν δεδομένα από πληροφοριακά συστήματα. Επίσης, για τις ηλεκτρονικές επιθέσεις σε υποδομές όπως οι μονάδες παραγωγής ενέργειας ή τα συγκοινωνιακά δίκτυα προβλέπονται ποινές κάθειρξης τουλάχιστον πέντε χρόνων, μεγαλύτερες δηλαδή από αυτές που ισχύουν σήμερα.

Η απόφαση κάνει όμως πιο αυστηρή και την ποινική μεταχείριση όσων αναπτύσσουν ηλεκτρονικά εργαλεία για την πραγματοποίηση κυβερνοεπιθέσεων. Επίσης, καθιστά υπόλογη απέναντι στον νόμο οποιαδήποτε εταιρεία προσλάβει χάκερ για βιομηχανική κατασκοπία ή αξιοποιήσει ένα δίκτυο «υπολογιστών-ζόμπι» (botnet).

Ο λόγος είναι πως πολλά botnet νοικιάζονται από τους χάκερ, σε εταιρείες που τα χρησιμοποιούν για να κατακλύσουν το διαδίκτυο με διαφημιστικά e-mail.

Τι λένε για εμάς