5 Σημάδια ότι παρακολουθούν το κινητό σου τηλέφωνο

5 Σημάδια ότι παρακολουθούν το κινητό σου τηλέφωνο

Υποψιάζεσαι ότι παρακολουθούν το κινητό σου τηλέφωνο; Υπάρχει τρόπος να το καταλάβεις εάν διαπιστώσεις συγκεκριμένες ενδείξεις που συντελούν προς αυτή την κατεύθυνση!

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ

​Το κινητό τηλέφωνο στις μέρες μας έχει γίνει ένα πολύτιμο πολυεργαλείο, που μας επιτρέπει επικοινωνία μέσω πολλών τρόπων (ομιλία, sms, live chat, βιντεοκλήση, social media, email κτλ), μετατρέποντας παράλληλα τη συσκευή μας σε έναν αποθηκευτικό χώρο μεγάλου όγκου δεδομένων. Ένα στοιχείο όμως που αυτόματα μπορεί να καταστήσει το κινητό μας σε ένα μεγάλο κατάσκοπο!

Είναι πλέον κοινή παραδοχή πως κανένα smartphone δεν είναι απόλυτα ασφαλές και ότι όλα μπορούν να παραβιαστούν και να τεθούν υπό παρακολούθηση.

Πως θα καταλάβεις όμως, αν για οποιονδήποτε λόγο, παρακολουθούν το κινητό σου τηλέφωνο;

Σύμφωνα με ειδικούς του χώρου, υπάρχουν τα παρακάτω πέντε χαρακτηριστικά σημάδια που σας προειδοποιούν ότι ίσως συμβαίνει κάτι ύποπτο με τη συσκευή του κινητού σας τηλεφώνου:

1. Η συσκευή “τρελαίνεται”

ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ – ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

​Εμφάνιση περίεργης λειτουργίας του κινητού με κύριο χαρακτηριστικό το να λειτουργεί αυτόνομα. Το κινητό δίνει την αίσθηση ότι έχει “τρελαθεί” και παίρνει μόνο του πρωτοβουλίες. Χαρακτηριστικά σημάδια είναι να φωτίζεται ξαφνικά η οθόνη μόνη της χωρίς να έχετε πατήσει κάτι και να εξακολουθεί στη συνέχεια να ανοιγοκλείνει από μόνη της σε ακαθόριστες στιγμές και χωρίς λόγο, ενώ μπορεί να ακουστούν και περίεργοι θόρυβοι. Αυτές οι ενδείξεις είναι πιθανό να σημαίνουν ότι η συσκευή βρίσκεται υπό παρακολούθηση.

2. Απότομο άδειασμα μπαταρίας

ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ – ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ

​Αν η μπαταρία αρχίσει ξαφνικά να αδειάζει ασυνήθιστα γρήγορα και απότομα, είναι ένα ακόμα στοιχείο ότι το κινητό ίσως να εκτελεί και άλλες λειτουργίες. Η μπαταρία του κινητού όσο παλιά και πολυχρησιμοποιημένη και αν είναι, αποφορτίζεται σχετικά σταδιακά. Συνεπώς όταν “αδειάζει” αστραπιαία με ασυνήθιστους ρυθμούς, είναι λόγος να σας κάνει να είστε πιο καχύποπτοι για την αιτία που συμβαίνει αυτό.

3. Θόρυβος κατά τη διάρκεια κλήσεων-συνομιλιών

ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ – ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

​Αν κατά τη διάρκεια των κλήσεων και των συνομιλιών σας ακούτε ένα συνεχόμενο και διαρκή θόρυβο που δυσκολεύει την επικοινωνία σας, είναι και αυτό μια ακόμα ένδειξη ότι το τηλέφωνο ενδεχομένως να παρακολουθείται.

4. Μηνύματα με περίεργους χαρακτήρες

ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ – ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ SMS

​Ένα ακόμα σημάδι που θα πρέπει να σας κάνει πιο προσεκτικούς είναι αν λάβετε στο κινητό σας SMS το οποίο να περιλαμβάνει ασυνήθιστους χαρακτήρες και ακατανόητα σύμβολα, καθώς και αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι η συσκευή είναι υπό παρακολούθηση.

5. Μεγάλη κατανάλωση δεδομένων

ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ – ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

​Μια ακόμα ισχυρή ένδειξη, είναι ο ασυνήθιστα μεγάλος όγκος κατανάλωσης δεδομένων. Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε κυρίως από τον λογαριασμό του κινητού σας, καθώς αν δείτε ξαφνικά το πάγιο σας να υπερβαίνει τις συνηθισμένες χρεώσεις και να γράφει μεγαλύτερες καταναλώσεις χωρίς να έχετε αλλάξει κάτι στη χρήση του κινητού σας, αυτό δείχνει ότι το κινητό σας παρακολουθείται. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η χρησιμοποίηση κατασκοπικού software, το οποίο έχει εγκατασταθεί στο κινητό τηλέφωνο και δίνει πρόσβαση σε όποιον σας παρακολουθεί στις συνομιλίες σας, στην καταγραφή ήχων περιβάλλοντος χώρου, στο ιστορικό κλήσεων, στα μηνύματα SMS, στο ιστορικό του browser στο διαδίκτυο φανερώνοντας ποιους ιστότοπους έχετε επισκεφθεί, στο αποθηκευμένο multimedia υλικό στη συσκευή σας (φωτογραφίες-βίντεο), καθώς και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που συνδέεστε μέσω του κινητού.

Επιπλέον, υπάρχουν ειδικά λογισμικά που μπορούν να σας παρακολουθούν και στα social media ή ότι άλλες εφαρμογές χρησιμοποιείτε (συμπεριλαμβανομένων και των Viber, What’s Up κτλ.). Το κυριότερο χαρακτηριστικό είναι ότι οι περισσότερες ενέργειες γίνονται μέσω λογισμικού που εγκαθίσταται στο κινητό σας και δεν απαιτείται να τροποποιηθεί ή να προστεθεί άλλο υλικό (hardware) στη συσκευή. Ωστόσο, δεν αποκλείεται και η περίπτωση να εγκατασταθεί στο εσωτερικό της συσκευής ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα μικρών διαστάσεων που λειτουργεί ως “κατάσκοπος”. Το συγκεκριμένο κύκλωμα διαθέτει πομπό και δέκτη, έχει τη δυνατότητα να καταγράφει ήχους, και όταν ο υποκλοπέας βρεθεί σε σχετικά κοντινή απόσταση με το κινητό έχει τη δυνατότητα να λάβει όσα ηχητικά δεδομένα έχει καταγράψει η συσκευή.

Αν κάποια από τα παραπάνω στοιχεία σας φαίνονται γνώριμα και υποψιάζεστε ότι έχετε πέσει θύμα παρακολούθησης, συμβουλευτείτε άμεσα κάποιον ειδικό.

Περισσότερες πληροφορίες για την παρακολούθηση κινητού τηλεφώνου και σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Τι λένε για εμάς