Ηλεκτρονικό έγκλημα : Ο κόσμος του σκοτεινού Ιντερνετ



Ηλεκτρονικό έγκλημα : Ο κόσμος του σκοτεινού Ιντερνετ

Created: 10/11/2017

Ηλεκτρονικό έγκλημα : Ο κόσμος του σκοτεινού Ιντερνετ: Το Σκοτεινό Διαδίκτυο επιστρατεύεται κατά κόρον για αγοραπωλησίες παιδικής πορνογραφίας, ναρκωτικών, όπλων, κλεμμένων πιστωτικών καρτών και πλαστών ταυτοτήτων.

Από τους εκατομμύρια ανθρώπους που «σερφάρουν» καθημερινά από τον υπολογιστή ή την «έξυπνη» συσκευή τους, πολλοί ίσως δεν έχουν διανοηθεί πως, εκτός από το «ορατό» ίντερνετ, υπάρχει κι ένα παράλληλο online «σύμπαν» από υπηρεσίες και ιστοσελίδες στις οποίες δεν υπάρχει περίπτωση να… πέσουν κατά τύχη πάνω τους.

Απροσπέλαστο από τους συμβατικούς browser, το «σύμπαν» αυτό έχει «βαφτισθεί» Σκοτεινό Διαδίκτυο (Darknet). Ένα όνομα που χρωστά στο γεγονός ότι παραμένει κρυμμένο από τις μηχανές αναζήτησης που «σαρώνουν» το web, όπως και από τις διωκτικές αρχές ή τις υπόλοιπες κρατικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο.

Η λογική του Darknet είναι να παρέχει ανωνυμία σε όσους το χρησιμοποιούν – κάτι που, όπως ισχύει και στον πραγματικό κόσμο, αποτελεί μια ευκαιρία την οποία δεν θα άφηναν ανεκμετάλλευτη οι εγκληματίες. Από τις έκνομες δραστηριότητες που έχουν βρει «στέγη» σε αυτό, ψηλά στη λίστα βρίσκεται η διακίνηση κάθε λογής παράνομου προϊόντος ή υλικού. Έτσι, το Σκοτεινό Διαδίκτυο επιστρατεύεται κατά κόρον για αγοραπωλησίες παιδικής πορνογραφίας, ναρκωτικών, όπλων, κλεμμένων πιστωτικών καρτών και πλαστών ταυτοτήτων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι παράνομες συναλλαγές γίνονται από online «μαύρες αγορές», δηλαδή σάιτ όπου οι «πωλητές» αναρτούν τις αγγελίες τους και δέχονται παραγγελίες. Όπως λειτουργεί και το νόμιμο ηλεκτρονικό εμπόριο, τα προϊόντα αποστέλλονται ταχυδρομικά, στη διεύθυνση που θα επιλέξει ο αγοραστής. Με τη διαφορά ότι οι αγοραπωλησίες γίνονται ως επί το πλείστον σε bitcoin, το εικονικό νόμισμα στο οποίο δεν εμπλέκεται κάποια κεντρική τράπεζα, με συνέπεια να είναι πιο δύσκολο να ανιχνευθούν οι συναλλαγές.

Το Darknet είναι ένα δίκτυο από σέρβερ, οι οποίοι βασίζονται σε τεχνολογίες κρυπτογράφησης για να ανταλλάσσουν δεδομένα. Η πιο διαδεδομένη τεχνολογία γι’ αυτό τον σκοπό είναι το Tor (The onion router), το οποίο αναπτύχθηκε αρχικά από το Ερευνητικό Εργαστήριο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, για την προστασία των στρατιωτικών επικοινωνιών. Χάρις στο Tor, ένα σάιτ μπορεί να αποκρύπτει τα ψηφιακά του ίχνη, «καμουφλάροντας» τον σέρβερ που το φιλοξενεί. Παράλληλα, η τεχνολογία εξασφαλίζει πως πρόσβαση στο Σκοτεινό Διαδίκτυο έχουν μόνον χρήστες που έχουν εγκαταστήσει το ανάλογο λογισμικό στο μηχάνημά τους. Λογισμικό που εγγυάται και τη δική τους ανωνυμία.

Μέχρι πρόσφατα, ακόμη κι αν είχε κανείς εγκαταστήσει το software, θα έπρεπε να γνωρίζει επίσης τη συγκεκριμένη διεύθυνση κάθε ιστοσελίδας που θέλει να επισκεφθεί. Ωστόσο, πριν από λίγες εβδομάδες, το Darknet απέκτησε το δικό του «ψαχτήρι», το Grams, μια μηχανή αναζήτησης που συγκεντρώνει αποτελέσματα από οκτώ online «μαύρες αγορές» και τις αγγελίες τους. Βέβαια, το κίνητρο του δημιουργού του Grams είναι το κέρδος, αφού όπως ανέφερε στο αμερικανικό περιοδικό Wired, σύντομα θα αρχίσει να χρεώνει όσους θέλουν οι αγγελίες τους να εμφανίζονται ψηλότερα στα αποτελέσματα.

Εξάλλου, το κέρδος είναι επίσης βασική αιτία που οι περισσότερες από αυτές τις ιστοσελίδες εμφανίστηκαν μετά τον περασμένο Οκτώβριο και παρά τη σύλληψη τότε από το FBI του ανθρώπου που φέρεται να είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από το Silk Road, -«μια από τις πιο εξελιγμένες online “μαύρες αγορές”» όπως έχει χαρακτηρισθεί. Κι αυτό γιατί, με βάση τη δικογραφία, τα έσοδα του Silk Road μέσα σε λιγότερο από 3 χρόνια λειτουργίας άγγιξαν τα 80 εκατομμύρια δολάρια, από την προμήθεια που χρέωνε για κάθε αγοραπωλησία. Μάλιστα, οι συναλλαγές που έγιναν στο διάστημα λειτουργίας του σάιτ φαίνεται πως ξεπέρασαν τα 1,2 δισ. δολ.

Πάντως, σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές σε όλο τον κόσμο, το Σκοτεινό Διαδίκτυο κάνει πιο δύσκολη την αντιμετώπιση του online εγκλήματος, όχι όμως και αδύνατη. Έτσι, ενώ ο κατηγορούμενος ως διαχειριστής του Silk Road περιμένει να δικασθεί, αντιμετωπίζοντας ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 30 ετών, τον Φεβρουάριο εξαρθρώθηκε μια ακόμη online «μαύρη αγορά», η Utopia, με τη σύλληψη πέντε υπόπτων από την ολλανδική και τη γερμανική αστυνομία.

Πάγια τακτική είναι οι αρχές να μην αποκαλύπτουν τι είδους ηλεκτρονικά αντίμετρα επιστρατεύουν – στην περίπτωση του Silk Road, ο εκπρόσωπος του FBI αναφέρθηκε απλώς σε «ανθρώπινα λάθη» που οδήγησαν στα ίχνη του διαχειριστή του. Από την άλλη μεριά, οι αρχές εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι τα εγκλήματα στον online κόσμο αφήνουν ίχνη και στον πραγματικό: για την εξάρθρωση του Utopia, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της ολλανδικής αστυνομίας, αστυνομικοί υποδύθηκαν τους «πελάτες», αγοράζοντας ναρκωτικά και όπλα. «Η επιχείρηση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως κανείς δεν μπορεί να ξεγλιστρήσει, επειδή χρησιμοποιεί το Tor», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Η φωτεινή πλευρά Μπορεί το Darknet να έρχεται στην επικαιρότητα συνήθως με αφορμή αστυνομικές επιχειρήσεις που έχουν στο στόχαστρο «μαύρες αγορές» σαν το Silk Road, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως είναι απλώς το online ανάλογο του πραγματικού υποκόσμου. «Το Σκοτεινό Διαδίκτυο έχει και μία εξαιρετικά σημαντική “φωτεινή” πλευρά, εξασφαλίζοντας την ελευθερία της έκφρασης σε ανθρώπους που ζουν σε απολυταρχικά καθεστώτα και βοηθώντας να έρθουν στο φως συνταρακτικά ντοκουμέντα, χωρίς τον φόβο όσων τα διέρρευσαν πως θα διωχθούν ποινικά», σημειώνει ο Brad Chacos από το περιοδικό PC World.

Ενδεικτικά, στο Darknet έχουν κατά καιρούς φιλοξενηθεί αντίγραφα του GlobalLeaks και του Wikileaks, ενώ το περιοδικό New Yorker έχει δημιουργήσει το Strongbox, μια υπηρεσία στο Σκοτεινό Διαδίκτυο που εγγυάται ανωνυμία σε όσους θελήσουν να επικοινωνήσουν με τους συντάκτες του με μεγαλύτερη ασφάλεια από αυτήν που προσφέρουν τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία. Επίσης, η οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» συμβουλεύει τα μέλη της να το χρησιμοποιούν για να έρχονται σε επαφή με τις πηγές τους, στην περίπτωση που θέλουν να διασφαλίσουν πως θα μείνει μυστική η ταυτότητα όσων επικοινωνούν.

Παράλληλα, σε εργαλεία και υπηρεσίες που βασίζονται στο Tor βρίσκουν «καταφύγιο» απλοί χρήστες που θέλουν να παρακάμψουν τα «φίλτρα» ιντερνετικής λογοκρισίας στη χώρα τους και, όπως είναι φυσικό, πολιτικοί ακτιβιστές. Έτσι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του The Tor Project, το Darknet κατακλύσθηκε από μπλογκ κατά τη διάρκεια της «Αραβικής Άνοιξης», από ανθρώπους που συμμετείχαν στις εξεγέρσεις και ήθελαν να μεταφέρουν στο εξωτερικό τη μαρτυρία τους. Δυνατότητες που, όπως σημειώνει ο συντάκτης του PC World, δεν θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα, αν το Σκοτεινό Διαδίκτυο δεν προσέφερε ένα επίπεδο ασφάλειας το οποίο δυστυχώς το κάνει ελκυστικό και σε εγκληματίες.



Δείτε τα άρθρα από το blog μας!

  • Πώς γίνεται η παρακολούθηση τηλεφώνου σταθερού και κινητού;

    Πώς γίνεται η παρακολούθηση τηλεφώνου σταθερού και κινητού;

    Η παρακολούθηση τηλεφώνου αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές υπηρεσίες που παρέχουμε. Η παρακολούθηση κινητού τηλεφώνου αλλά και σταθε[..] 10 / 11 / 2020

  • Δολοφονία στην Αγία Βαρβάρα από 15χρονη που έσφαξε τη μητέρα της

    Δολοφονία στην Αγία Βαρβάρα από 15χρονη που έσφαξε τη μητέρα της

    Ομολόγησε η 15χρονη μαζί με τον 17χρονο φίλο της ότι μαζί σκότωσαν την 50χρονη μητέρα της στην Αγία Βαρβάρα. Άγριο έγκλημα μπροστά από [..] 09 / 11 / 2020

  • Υπόθεση ασέλγειας στον Πειραιά με δύο ανήλικα

    Υπόθεση ασέλγειας στον Πειραιά με δύο ανήλικα

    52χρονος που ασελγούσε σε ανήλικα συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από αστυνομικούς την Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλεια[..] 05 / 10 / 2020

  • Όπλα στην Καστοριά ικανά για πολεμικές επιχειρήσεις

    Όπλα στην Καστοριά ικανά για πολεμικές επιχειρήσεις

    Χθες ανακάλυψε η αστυνομία στην Καστοριά όπλα ικανά για πολεμικές επιχειρήσεις σε τεράστιο οπλοστάσιο θαμμένο σε έναν χώρο με ιδιοκτήτη[..] 12 / 09 / 2020



ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ - Τι λένε για εμάς

Ντετέκτιβ με λόγο τιμής και αξιοπρέπεια. Ταχύτατο γραφείο ιδιωτικών ερευνών. Συστήνω.

- Χρήστος, Αθήνα

Αποτελεσματικός και διακριτικός. Ήταν χαρά μου να συνεργαστώ με αυτό το γραφείο.(Google translate)

- Alex, Ηνωμένο Βασίλειο

Πραγματικά πολύ σοβαροί στην δουλειά τους....υπεύθυνοι άνθρωποι, συστήνω ανεπιφύλακτα.

- Niki, Κηφισιά

Δεν μοιράζομαι αυτά που ξέρω και προσπαθώ να του πω ότι τα καταφέρνω για συνεργάτης του. Ωστόσο παίρνω την ευθύνη να σας τον συστήσω ανεπιφύλαχτα.

- ΜΑΝΟΣ, Ελλάδα

Αποδεδειγμένα πλήρη εχεμύθεια και σύντομα αποτελέσματα. Πάνω απ' όλα με τον ανθρωπο γίνεσαι φιλος, λες και γνωρίζεσαι από χρόνια, κάτι σσν γνωστός από παλιά..!

- Κωσταντίνος, Αθήνα

Γραφείο ντετέκτιβ με εξυπηρέτηση, ευγενικό προσωπικό και απόλυτη εχεμύθεια. Μπράβο σας! Θα σας συστήνω ανεπιφύλακτα.

- Βαγγέλης, Θεσσαλονίκη