Κάμερες με joystick για εντοπισμό τρομοκρατών



Κάμερες με joystick για εντοπισμό τρομοκρατών

Εντοπισμός καμερών

Created: 02/11/2017

Η ΕΛ.ΑΣ. θα χειρίζεται πλέον joystick για να εντοπίζει τρομοκράτες. Αστυνομικοί σε σκοπιές αλλά και μέσα σε οχήματα, όπως και αξιωματικοί σε επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, θα έχουν στη διάθεσή τους από την ερχόμενη εβδομάδα δεκάδες ειδικές περιστρεφόμενες κάμερες με μοχλούς «καθοδήγησης».

Σκοπός των «οπερατέρ» της ΕΛ.ΑΣ. είναι να εντοπίζουν ύποπτες κινήσεις γύρω από κρατικά κτίρια, πρεσβείες και κατοικίες πολιτικών προσώπων, δικαστικών λειτουργών κ.ά. Θα έχουν μάλιστα τη δυνατότητα να κάνουν «ζουμ» σε πρόσωπα, οχήματα ή αντικείμενα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι σχετίζονται με την προεργασία ένοπλων επιθέσεων. Στην προσπάθεια εγκατάστασης αυτών των αστυνομικών καμερών πάντως υπήρξαν αντιδράσεις από υπευθύνους διπλωματικών αντιπροσωπειών, οι οποίοι ζήτησαν περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με τα όρια της «εποπτείας» των χώρων τους από την ΕΛ.ΑΣ.

Η αξία του νέου αυτού συστήματος κυμαίνεται στις 600.000 ευρώ και η απόκτησή του αποφασίστηκε τους τελευταίους μήνες μετά την επανεμφάνιση του Νίκου Μαζιώτη αλλά και τη μεγάλη «φυγή» του πρώην μέλους της 17Ν Χριστόδουλου Ξηρού. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα τοποθετηθούν 25 τηλεχειριζόμενες κάμερες σε σκοπιές και σε άλλους χώρους έξω από κτίρια τα οποία εκτιμάται ότι είναι υποψήφιοι στόχοι του εγχώριου αντάρτικου πόλης. Οι κάμερες τοποθετούνται σε κτίρια που θεωρείται ότι έχουν σχετικό έλλειμμα ασφαλείας και όχι σε άλλα, όπως η Βουλή, η πρεσβεία των ΗΠΑ κτλ., τα οποία διαθέτουν πλήρες δίκτυο κατόπτευσης και οργανωμένο σύστημα ασφαλείας.

Κάμερες θα τοποθετηθούν μάλιστα και μέσα στις σκοπιές, με τις οποίες θα υποβοηθηθεί το επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. να διαπιστώνει σε ποια κατάσταση βρίσκεται ο αστυνομικός φρουρός σε κτίριο που δέχθηκε επίθεση, όπως συνέβη προ τριμήνου με τους πυροβολισμούς εναντίον της κατοικίας του γερμανού πρεσβευτή στην Αθήνα. Υστερα από αντιδράσεις συνδικαλιστών, οι αστυνομικοί επεσήμαναν ότι «αυτή η κάμερα δεν έχει στόχο να… κατασκοπεύει και να εκθέτει τους φρουρούς μέσα στις σκοπιές και θα ενεργοποιείται μόνο από τον φρουρό με ένα ειδικό κουμπί συναγερμού -πανικού που θα τοποθετηθεί σε αυτές».

Άλλες 20 κάμερες θα τοποθετηθούν σε ισάριθμα αυτοκίνητα της ΕΛ.ΑΣ. με συμβατικές πινακίδες. Αυτές μοιάζουν με τους «φάρους» των περιπολικών και μπορούν να περιστρέφονται προς όλες τις κατευθύνσεις μέσω ενός joystick το οποίο θα έχουν οι αστυνομικοί στα περιπολικά ή και με σχετικό χειρισμό από το κέντρο της Αστυνομίας.

Τα οχήματα αυτά θα περιπολούν στην Αττική ή θα σταθμεύουν έξω από κτίρια που δεν έχουν σκοπιές ώστε να αναπληρώνουν το «κενό» στην ασφάλειά τους. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αυτές οι κάμερες που θα βρίσκονται σε 45 συνολικά κτίρια και οχήματα θα δίνουν εικόνα σε ένα συμπληρωματικό επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. το οποίο θα έχει έδρα στον 2ο όροφο του κτιρίου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ) και θα είναι συνδεδεμένο με το – προβληματικό πάντως – δίκτυο των καμερών στους δρόμους.

Όπως λένε στο «Βήμα» αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «τα πλεονεκτήματα αυτού του συστήματος είναι πολλά. Πρώτον, θα μπορεί σε περίπτωση οποιασδήποτε επίθεσης να έχουμε αμέσως εικόνα του περιστατικού, του τρόπου δράσης των ενόπλων και της επιχείρησης διαφυγής. Θα έχουμε τη δυνατότητα να στρέφουμε τις κάμερες εκεί ακριβώς όπου θέλουμε να εστιάσουμε, να δούμε τι συμβαίνει με τυχόν τραυματισμούς ή άλλες συνέπειες της επίθεσης κ.λπ.

Έτσι δεν θα χάνεται πολύτιμος χρόνος ώσπου οι αστυνομικοί να φθάσουν στο σημείο και να ζητήσουν τις καταγραφές ιδιωτικών καμερών ή τις ασαφείς καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων. Είναι σαφές εξάλλου ότι σε μια περίπτωση επίθεσης μπορούμε να ανατρέξουμε σε υλικό από τις καταγραφές των ίδιων καμερών από προηγούμενες ημέρες κτλ., από ύποπτες κινήσεις που είχαμε εντοπίσει αλλά και από περαιτέρω αναλύσεις».

Τελικά, όπως αναφέρεται, ύστερα από ενστάσεις που διατυπώθηκαν από τους υπευθύνους κάποιων πρεσβειών ή άλλων κτιρίων στα οποία τοποθετούνται, αποφασίστηκε αυτές οι περιστρεφόμενες κάμερες να έχουν ένα φράγμα κίνησης ώστε να μη βιντεοσκοπούν τον εσωτερικό χώρο των διπλωματικών αντιπροσωπειών και υπάρξουν «παρεξηγήσεις»…



Δείτε τα άρθρα από το blog μας!

  • Πώς γίνεται η παρακολούθηση τηλεφώνου σταθερού και κινητού;

    Πώς γίνεται η παρακολούθηση τηλεφώνου σταθερού και κινητού;

    Η παρακολούθηση τηλεφώνου αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές υπηρεσίες που παρέχουμε. Η παρακολούθηση κινητού τηλεφώνου αλλά και σταθε[..] 10 / 11 / 2020

  • Δολοφονία στην Αγία Βαρβάρα από 15χρονη που έσφαξε τη μητέρα της

    Δολοφονία στην Αγία Βαρβάρα από 15χρονη που έσφαξε τη μητέρα της

    Ομολόγησε η 15χρονη μαζί με τον 17χρονο φίλο της ότι μαζί σκότωσαν την 50χρονη μητέρα της στην Αγία Βαρβάρα. Άγριο έγκλημα μπροστά από [..] 09 / 11 / 2020

  • Υπόθεση ασέλγειας στον Πειραιά με δύο ανήλικα

    Υπόθεση ασέλγειας στον Πειραιά με δύο ανήλικα

    52χρονος που ασελγούσε σε ανήλικα συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από αστυνομικούς την Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλεια[..] 05 / 10 / 2020

  • Όπλα στην Καστοριά ικανά για πολεμικές επιχειρήσεις

    Όπλα στην Καστοριά ικανά για πολεμικές επιχειρήσεις

    Χθες ανακάλυψε η αστυνομία στην Καστοριά όπλα ικανά για πολεμικές επιχειρήσεις σε τεράστιο οπλοστάσιο θαμμένο σε έναν χώρο με ιδιοκτήτη[..] 12 / 09 / 2020



ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ - Τι λένε για εμάς

Ντετέκτιβ με λόγο τιμής και αξιοπρέπεια. Ταχύτατο γραφείο ιδιωτικών ερευνών. Συστήνω.

- Χρήστος, Αθήνα

Αποτελεσματικός και διακριτικός. Ήταν χαρά μου να συνεργαστώ με αυτό το γραφείο.(Google translate)

- Alex, Ηνωμένο Βασίλειο

Πραγματικά πολύ σοβαροί στην δουλειά τους....υπεύθυνοι άνθρωποι, συστήνω ανεπιφύλακτα.

- Niki, Κηφισιά

Δεν μοιράζομαι αυτά που ξέρω και προσπαθώ να του πω ότι τα καταφέρνω για συνεργάτης του. Ωστόσο παίρνω την ευθύνη να σας τον συστήσω ανεπιφύλαχτα.

- ΜΑΝΟΣ, Ελλάδα

Αποδεδειγμένα πλήρη εχεμύθεια και σύντομα αποτελέσματα. Πάνω απ' όλα με τον ανθρωπο γίνεσαι φιλος, λες και γνωρίζεσαι από χρόνια, κάτι σσν γνωστός από παλιά..!

- Κωσταντίνος, Αθήνα

Γραφείο ντετέκτιβ με εξυπηρέτηση, ευγενικό προσωπικό και απόλυτη εχεμύθεια. Μπράβο σας! Θα σας συστήνω ανεπιφύλακτα.

- Βαγγέλης, Θεσσαλονίκη