Τηλεφωνικές Υποκλοπές: Σε νεοσύστατη Υπηρεσία το σύστημα υποκλοπών χιλιάδων τηλεφώνων



Τηλεφωνικές Υποκλοπές: Σε νεοσύστατη Υπηρεσία το σύστημα υποκλοπών χιλιάδων τηλεφώνων

Created: 09/11/2017

Τηλεφωνικές Υποκλοπές: Σε νεοσύστατη Υπηρεσία το σύστημα υποκλοπών χιλιάδων τηλεφώνων. Η αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. για το εγχώριο αντάρτικο πόλης δεν θα έχει πλέον δικό της το μεγάλο σύστημα για την καταγραφή εκατοντάδων συνομιλιών. Το σύστημα νομίμων επισυνδέσεων, όπως ονομάζεται, περνά στον πλήρη έλεγχο της νεοσύστατης «κομβικής» Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών και θα είναι πλέον αντικείμενο «κοινοκτημοσύνης» όλης της ΕΛ.ΑΣ.

Η αλλαγή αυτή έχει προκαλέσει ήδη σχετικό προβληματισμό αφού πολλοί υποστηρίζουν ότι «πιθανόν έτσι προκαλούνται καθυστερήσεις στις κρίσιμες έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ενώ ίσως χάνεται και η ευελιξία της. Πλέον και αυτή πρέπει να περιμένει στη… σειρά για να πληροφορηθεί τα δεδομένα υποκλοπών αλλά και την ανάλυσή τους». Αυτή η μεταβολή αλλάζει επιπλέον τα δεδομένα πολλών ερευνών για κρίσιμα ζητήματα αφού μέχρι σήμερα, λόγω κυρίως της δυνατότητας χρήσης του συστήματος υποκλοπών, αυτές οι έρευνες είχαν ανατεθεί στην Αντιτρομοκρατική. Από την άλλη πλευρά ωστόσο πολλοί αστυνομικοί μιλούν για «μια πολύ σημαντική εξέλιξη αφού είχαν διατυπωθεί υπόνοιες -χωρίς καμία συνέχεια- περί «μη σύννομης χρήσης δεδομένων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων από μεμονωμένους αστυνομικούς»».

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αλλά και η ΕΥΠ διαθέτουν δύο απολύτως όμοια και από την ίδια γερμανική εταιρεία συστήματα τηλεφωνικών παρακολουθήσεων περισσότερων από 1.000-1.200 κινητών και σταθερών τηλεφώνων. Με τα συστήματα αυτά πραγματοποιείται όχι μόνο η παρακολούθηση κινητού τηλεφώνου ή η παρακολούθηση σταθερού τηλεφώνου, αλλά και ο προσδιορισμού στίγματος, ο συνδυασμός τηλεφωνικών δεδομένων και άλλα.

Κάθε χρόνο εκδίδονται περισσότερες από 5.000 δικαστικές αποφάσεις για παρακολουθήσεις τηλεφώνων από ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ και ο αριθμός των παρακολουθούμενων τηλεφώνων ετησίως υπολογίζεται σε πάνω από 30.000.

Και τα δύο αυτά συστήματα στεγάζονται στον 15ο όροφο του μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη. Μέχρι σήμερα στο σύστημα υποκλοπών που βρισκόταν υπό την εποπτεία της Αντιτρομοκρατικής προτεραιότητα είχαν οι έρευνες της εν λόγω υπηρεσίας για τις δράσεις των ενόπλων οργανώσεων. Ωστόσο στο ίδιο σύστημα αλλά και σε αυτό της ΕΥΠ προσέτρεχαν και πολλές αστυνομικές υπηρεσίες (Ασφάλεια Αττικής, περιφερειακές αστυνομικές διευθύνσεις κ.ά.) που είχαν σε εξέλιξη κρίσιμες έρευνες.

Όμως τώρα αυτό το σύστημα νομίμων συνακροάσεων της ΕΛ.ΑΣ. περνά στη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών στην οποία θα προΐσταται ένας έμπειρος αξιωματικός με προϋπηρεσία στο Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής και στη Διεύθυνση Αστυνομικής Συνεργασίας της ΕΛ.ΑΣ.

Η υπηρεσία αυτή, που θα υπάγεται απευθείας στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., θα δημιουργεί μία τεράστια τράπεζα πληροφοριών για εγκληματικές οργανώσεις, ένοπλες ομάδες κ.ά. και θα προχωρά σε σχετικές αναλύσεις. Παράλληλα όμως θα έχει στη διάθεσή της και το μεγάλο σύστημα υποκλοπών. Πλέον η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία χάνει τη δυνατότητα της «άμεσης πρόσβασης» με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. με τους οποίους επικοινώνησε «Το Βήμα» μιλούν για «μία κίνηση προς την πλευρά της πλήρους διαφάνειας στη χρήση του συστήματος, όπως ακριβώς συμβαίνει και με όλες τις αστυνομίες του κόσμου. Πάντως πιθανόν να γίνουν κάποιες κινήσεις ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στις έρευνες για τις ένοπλες οργανώσεις».



Δείτε τα άρθρα από το blog μας!

  • Πώς γίνεται η παρακολούθηση τηλεφώνου σταθερού και κινητού;

    Πώς γίνεται η παρακολούθηση τηλεφώνου σταθερού και κινητού;

    Η παρακολούθηση τηλεφώνου αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές υπηρεσίες που παρέχουμε. Η παρακολούθηση κινητού τηλεφώνου αλλά και σταθε[..] 10 / 11 / 2020

  • Δολοφονία στην Αγία Βαρβάρα από 15χρονη που έσφαξε τη μητέρα της

    Δολοφονία στην Αγία Βαρβάρα από 15χρονη που έσφαξε τη μητέρα της

    Ομολόγησε η 15χρονη μαζί με τον 17χρονο φίλο της ότι μαζί σκότωσαν την 50χρονη μητέρα της στην Αγία Βαρβάρα. Άγριο έγκλημα μπροστά από [..] 09 / 11 / 2020

  • Υπόθεση ασέλγειας στον Πειραιά με δύο ανήλικα

    Υπόθεση ασέλγειας στον Πειραιά με δύο ανήλικα

    52χρονος που ασελγούσε σε ανήλικα συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από αστυνομικούς την Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλεια[..] 05 / 10 / 2020

  • Όπλα στην Καστοριά ικανά για πολεμικές επιχειρήσεις

    Όπλα στην Καστοριά ικανά για πολεμικές επιχειρήσεις

    Χθες ανακάλυψε η αστυνομία στην Καστοριά όπλα ικανά για πολεμικές επιχειρήσεις σε τεράστιο οπλοστάσιο θαμμένο σε έναν χώρο με ιδιοκτήτη[..] 12 / 09 / 2020



ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ - Τι λένε για εμάς

Ντετέκτιβ με λόγο τιμής και αξιοπρέπεια. Ταχύτατο γραφείο ιδιωτικών ερευνών. Συστήνω.

- Χρήστος, Αθήνα

Αποτελεσματικός και διακριτικός. Ήταν χαρά μου να συνεργαστώ με αυτό το γραφείο.(Google translate)

- Alex, Ηνωμένο Βασίλειο

Πραγματικά πολύ σοβαροί στην δουλειά τους....υπεύθυνοι άνθρωποι, συστήνω ανεπιφύλακτα.

- Niki, Κηφισιά

Δεν μοιράζομαι αυτά που ξέρω και προσπαθώ να του πω ότι τα καταφέρνω για συνεργάτης του. Ωστόσο παίρνω την ευθύνη να σας τον συστήσω ανεπιφύλαχτα.

- ΜΑΝΟΣ, Ελλάδα

Αποδεδειγμένα πλήρη εχεμύθεια και σύντομα αποτελέσματα. Πάνω απ' όλα με τον ανθρωπο γίνεσαι φιλος, λες και γνωρίζεσαι από χρόνια, κάτι σσν γνωστός από παλιά..!

- Κωσταντίνος, Αθήνα

Γραφείο ντετέκτιβ με εξυπηρέτηση, ευγενικό προσωπικό και απόλυτη εχεμύθεια. Μπράβο σας! Θα σας συστήνω ανεπιφύλακτα.

- Βαγγέλης, Θεσσαλονίκη